Gluténmentes Kovászos kenyér - Új recept
Egyre jobban megy ez a kovászos gluténmentes kenyér, dolog, így nem én fejlődök, de a recept is átmegy változásokon, szóval gondoltam megosztom veletek az én verziómat, amihez Andrási Nóra mindenmentes konyhája vezetett.
Az új recept merőben más. Mutatom:
- 300g kölesliszt
- 300g hajdinaliszt
- 300g zabpehelyliszt
- 300g köleskovász
- 4ek útifűmaghéj
- 3kk só
- 1050g víz
Úgy készítem el, hogy ugye az anyakovászomból kiveszek 100g-ot, megetetem, így lesz meg a 300g, mire használni akarom. Nekem általában kell a 12 óra, mire magához tér, van hogy több is, szóval jó időben ki kell venni, ha az ember nem hajnal 3kor, munka előtt akar kenyeret sütögetni, mint én.
Aztán a liszteket kimérem, és a sóval, útifűmaghéjjal, alaposan átkeverem, majd mehet rá a víz, abba pedig a kovász. Én robotgéppel szoktam simára dolgozni, a kelesztős fejjel, majd kér órára, letakarva félre teszem.
Torta formában szoktam sütni, ebben az átlagos 28-asban, amit előre kizsírozok, majd a két óra letelte után, beleteszem a tésztát. Igazi kelt tészta feeling szokott lenni, az illata is szuper. Aztán ezt igy jól leütögetve, betakarva sok konyharuhával és törölközővel, a radiátor közelébe kelesztem legalább 10-12 órát.
Szépen feljön, kitölti a formát. A sütőt előmelegítettem 230 fokra elvileg, mert egy ősi 12 vonásos gázsütőm van, aminek a 8. rovátkájánál sikerült eddig a legjobban, és egy jó 4 dl vizet raktam alá tálkában, majd betettem a kenyeret sülni úgy 60 percre.
Amikor kivettem, jól megfröcskölöm vízzel, szuper jó ropogós lesz tőle a kenyér, belül pedig puha marad.